
Rezervația Naturală 12 Apostoli
Grupul de stânci ce formează rezervaţia cuprinde mai multe „sculpturi” fantastice ce atrag numeroşi vizitatori, ca de exemplu figura unui moş cu barbă, spre nord, a unui bătrân spre sud, a unui urs cu capul plecat, a unei femei ce aminteste silueta lui Nefertiti s.a. Printre acestea se remarca figura misterioasa a Mosului, ce prezinta trei fatete distincte, toate cu chip uman. Ineditul acestor stânci a provocat imaginaţia privitorilor. Pentru a ajunge la Vf. 12 Apostoli aveti 2 variante de traseu: Din satul Gura Haitii, comuna Saru Dornei, urmand traseul marcat cu punct albastru. Traseul are aproximatin 12 km (dus-intors), iar timpul de parcurgere este de aproximativ 3 ore. Din satul Poiana Negrii, comuna Dorna Candrenilor, urmand traseul marcat cu punct albastru pana la Schitul 12 Apostoli, iar de aici se continua pe traseul marcat cu punct rosu.

Cariera de Sulf
Călimanii sunt cei mai înalţi munţi vulcanici – Vf. Pietrosul 2102 m – din România. Diametrul longitudinal al căldării glaciare este de aproximativ 10 km, conferindu-i o importanţă deosebită din punct de vedere geologic şi geomorfologic.
Constituţia geologică vulcanică este predominant andezitică, cu hornblendă şi piroxen, dacite şi bazalte. Acestea ies pe alocuri în evidenţă sub formă de stânci, unele îmbrăcând aspecte foarte curioase, cum ar fi stâncile de la 12 Apostoli, Pietrele Roşii şi Dealul Tătarului.
Conurile vulcanice sunt dispuse sub forma unei caldere, unice în România şi în Europa. Acestea, prin vârfurile lor dispuse ca o coroană, dau peisajului o notă aparte.
Acest peisaj superb a fost ciuntit în mod brutal prin deschiderea în 1976 a carierei de sulf. Activitatea minieră a avut un impact deosebit asupra a peste 300 de hectare de vegetaţie şi substrat care a fost decopertat în proporţie de 100% şi asupra habitatelor din jur. În prezent, în locul unde a existat exploatarea şi infrastructura de prelucrare, a rămas un peisaj dezolant, unde vegetaţia îşi face loc greu din cauza acidităţii substratului rezultat, un peisaj antropizat cu halde de steril, drumuri şi un munte tăiat în trepte.
Pentru a ajunge la Fosta Exploatare de Sulf Calimani, trebuie sa parcurgeti drumul Vatra Dornei – Gura Haitii (aproximativ 25km), iar de aici, faceti stanga pe drumul betonat si continuati inca aproximativ 12 km. Atentie: Drumul de la Gura Haitii la Fosta Exploatare de Sulf este intr-o stare destul de degradata pe care trebuie sa circulati cu atentie. Accesul auto este permis doar pana la parcarea amenajata.

Rezervația Iezerul Călimanului
Rezervația Lacul Iezer din Călimani este o arie protejată de interes național inclusă în Parcul National Călimani, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în județul Harghita, pe teritoriul administrativ al orașului Toplița. Rezervația naturală aflată în Munții Călimani, la poalele Vârfului Răchitiș are o suprafață de 322 ha. și reprezintă un lac de baraj natural (Lacul Iezerul Călimanilor) și zona limitrofă, cu o vegetație de arbuști de jneapăn (Pinus mugo) sau ienupăr (din genul Juniperus sibirica); cu specii floristice rare, printre care și bujorul de munte (Rhododendron) cunoscut și sub numele de smârdar, precum și specii faunistice de mamifere, păsări, insecte, reptile și batracieni, specifice Carpaților Orientali.

Negoiul Unguresc - Pietrosul
Varful Pietrosul este cel mai inalt varf din Muntii Calimani, cu o altitudine de 2100m. Vârful poate fi atins venind dinspre Gura Haitii (o localitate la poalele Călimanilor), mergând fie prin fosta exploatare de sulf, fie urmând traseul turistic care străbate zonele cunoscute sub numele de Cei 12 Apostoli, Pietrele Roșii și apoi Pietrosu. O alta modalitate de a ajunge este venind dinspre Toplița pe la cabana meteorologica Retițiș (care se găsește la 2.022 m). Traseele sunt de o frumusețe deosebită, atât vara cât și iarna, când prezintă o dificultate mai ridicată. O altă modalitate de a ajunge este dinspre Lunca Bradului, pe valea Ilvei prin Șaua Negoiului sau pe Pârâul Repede.

Înflorirea Bujorului de Munte
De la inceputul lunii iunie si pana la inceputul lunii iulie, intreg peisajul din zona inalta a Parcului National Calimani se transforma complet din punct de vedere cromatic datorita tufelor de bujor de munte (cunoscut si ca smardar sau rododendron): totul pare a fi un mare mozaic verde – roz, o priveliste rara si extrem de pitoreasca.
Cel mai potrivit loc pentru a admira spectacolul infloririi bujorului de munte este varful Retitis, la care se poate destul de usor pe traseul marcat cu triunghi albastru ce porneste din Fosta Exploatare Miniera din Sulf.

Cascada Tihu
Aflata la aproximativ 500 m de la confluenta cu paraul Tihu in amonte pe piraul Umed, cascada cu o cadere de aproximativ 8 m reprezinta un punct de atractie deosebit.